18 oktober 2013

Amsterdam flygplats till Amsterdam

Till och från Amsterdams flygplats, här finns tips!

Amsterdams huvudflygplats ligger cirka 10 kilometer utanför centrum. Det är Europas fjärde mest trafikerade flygplats med över 51 miljoner passagerare som flög till eller från flygplatsen år 2012. Det finns avgångar till över 300 destinationer runt om i världen.

Flygplatsen består av en terminal som är uppdelad i 3 olika sektioner. Jag delar därför inte upp terminal för terminal utan samtliga transportsätt gäller för samtliga sektioner.

Min rekommendation är att boka en Shuttlebuss med till exempel Hoppa. Det är väldigt bekvämt och tar er från flygplatsen hela vägen till hotellet. Ni behöver alltså inte gå massa med väskor och försöka leta upp ert boende. 

Tåg
Tågstationen finns under Schiphol Plaza som ligger mitt i terminalen.

Tåg till Amsterdams centralstation avgår fyra gånger i timmen från klockan 05.41 till klockan 00.26. På natten går det en gång i timmen från klockan 01.00 till klockan 05.00.

Resan tar cirka 20 minuter och kostar 3.80 euro enkel resa. Biljetter kan man köpa i maskiner på Schiphol Plaza.

Tåg till Leiden, Rotterdam Roosendaal och Vissingen avgår med jämna mellan rum från klockan 05.00 till sent. Tåget stannar bland annat på Leiden Central, Den Haag HS, Rijswijk, Rotterdam Central, Dordrecht, Roosendaal och Vissingen.

Tåg till Den Haag avgår med jämna mellanrum från klockan 05.00 till sent. Tåget stannar bland annat på Nieuw Vennerp, Leiden Central och Den Haag Central. Resan till Den Haag Central tar ungefär 25 minuter.

Tåg till Lelystad avgår med jämna mellanrum från klockan 06.00 till sent. Tåget stannar även på Amsterdam Zuid, Amsterdam RAI, Duivendrecht, Diemen Zuid, Weesp, Almere och Lelystad Centrum. Notera att alla tåg inte stannar på alla stationer.

Tåg till Utrecht avgår regelbundet mellan klockan 06.14 och 23.44 och därefter en gång i timmen från klockan 01.00. Tåget stannar på Amsterdam Zuid, Amsterdam Bijlmer, Hertogenbosch och Eindhoven.

Det finns även många internationella tåg som stannar på flygplatsen. Bland annat kan man ta tåg till Bryssel, Paris, Marseille, Lille och London.

För mer information om detta hänvisar jag till deras hemsida.

HiSpeed

Buss
Där är en mängd olika bussar som går med jämna mellanrum till olika destinationer i och runt Amsterdam. Alla bussar avgår utanför Schiphol Plaza. Nedan listar jag en del av dem.

Zuidtangent linje 300 är en snabbuss till olika ställen i Amsterdam. Hållplatserna är Haarlem, Vijfhuizen, Hoofddorp, Flygplatsen, Amstelveen, Oudderkerk och Amsterdam Zuidoost. Bussen avgår 6 gånger i timmen och med en avgång i timmen på natten.

Zuidtangent linje 310 är också en snabbuss till olika ställen. Hållplatserna för denna är Nieuw Vennep, Hoofddorp, Flygplatsen ochAmsterdam Buitenveldert. Denna buss går minst två gånger i timmen.

Interliner linje 370 är en snabbuss till Amsterdam. Den stannar på Alphen a/d Rijn, Leimuiden, Flygplatsen, Amsterdam Zuid och Amsterdam Centrum.

Buss 192 går mellan flygplatsen och Schiphol Noord, Badhoevedorp, Osdorpplein och Sloterdijk tåg station. Bussen avgår två till fyra gånger i timmen från klockan 06.05 till klockan 00.05.

Buss 196 går mellan flygplatsen och Toolenburg via Hoofdorp Centrum. Bussen avgår två till fyra gånger i timmen från klockan 05.51 och klockan 00.22. På helger går första bussen klockan 06.52.

Buss 197 går mellan flygplatsen och Amsterdam Central Bus Station.

Buss 198 går mellan flygplatsen och Aalsmeer Centrum, Bloemenveiling och Uithoorn busstation. Bussen avgår en till två gånger i timmen mellan klockan 05.30 och 00.00. På helger går första bussen klockan 07.00.

Buss 199 går till Schiphol Oost, Amstelveen och Amsterdam Oost. Bussen avgår en till fyra gånger i timmen från klockan 06.17 till klockan 00.12

Många hotell har gratis buss för sina gäster. Nedan finns en lista på några hotell som har gratis buss.

Hilton Amsterdam Airport Schiphol
Hotell Ibis Amsterdam Airport Schiphol
Hotell Mercure Amsterdam Airport Schiphol
Radison SAS Hotell Amsterdam Airport Schiphol
Bastion Hotell Amsterdam Airport Schiphol
Crowne Plaza Amsterdam Airport Schiphol
Park Plaza Amsterdam Airport

Transferbuss
Man kan boka så kallad transferbuss. Det kan vara en plats i en delad buss, minibuss eller en privat transfer. Sedan blir man körd till önskad adress. Till exempel Hoppa erbjuder denna tjänst.

Taxi
En taxi till centrala Amsterdam kostar mellan 35 och 40 euro och tar allt från 15 minuter till 25 minuter. De flesta taxibilar använder taxameter.

Hyrbil
Där är sex hyrbilsföretag som har informationsdisk i Schiphol Plaza på flygplatsen. De som hyr ut där är Avis, Sixt, Europcar, Budget, Hertz och National.

För bästa pris kolla med Holiday Autos som söker bland alla världens stora hyrbilsföretag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar